Sukuvaakuna

Erikin sinetti

Suvun vaakuna perustuu kantaisä Erikin käyttämään sinettiin. Kruunun virkamiehenä kruununvouti vahvisti viralliset asiakirjat omalla sinetillään, joka painettiin sinettileimasimella lakkaan. Kantaisä Erikin sinetistä on piirros Robert Estlanderin sukututkimuksessa vuodelta 1938. Kansallisarkistossa on useita asiakirjoja, joissa on kantaisä Erikin allekirjoitus ja sinetti. Tapana oli että kaikki osalliset virkamiehet vahvistivat nimikirjoituksensa sinetillä. Nämä sinetit olivat kooltaan pieniä, halkaisija 10 - 12 millimetriä. Sinetti painettiin lakkaan pienellä sinettileimasimella, johon kuvio tehtiin kaivertamalla. Pienestä koosta ja valmistustekniikasta johtuen sinetissä ei voinut olla kovin pieniä yksityiskohtia. Kuviona sinetissä oli usein haltijan nimikirjaimet tai kuten Erikin sinetissä vaakunakuvio. Kuitenkin on muistettava että sinetti on sinetti eli vaakunan ulkonäköä säätelevät heraldiikan tiukat säännöt eivät koske sinettiä.

Robert Estlander julkaisi vuonna 1938 Suomen Sukututkimusseuran vuosikirjassa sukuamme koskevan tutkimuksen. Tässä selvityksessä on myös piirros Erikin sinetistä, jonka pohjalta sukuvaakunamme on piirretty (Kuva 1). Tässä piirroksessa vaakunakilpeä on koristavan kypärän silmikko auki ja kypärän kaulassa on medaljonki. Nämä kaksi yksityiskohtaa heraldiikan sääntöjen mukaan ovat sallittuja vain aatelisvaakunassa.

Kuvassa 2 on valokuva Erikin vuonna 1707 painama sinetistä. Sinettiin painunut kypärä on halkaisijaltaan runsas millimetri. Suurennetusta kuvasta käy ilmi että sinetissä kypärän silmikko on voitu kuvata vain vaakasuoralla viivalla. Kaulalla ei myöskään näy medaljonkia. Tämä siis tarkoittaa, että sinetti on laadittu heraldisia sääntöjä noudattaen.


Kuva 1: Estlanderin vaakuna

Sukuvaakuna

Vanhan Erikin sinetistä on Estlanderin piirroksen pohjalta suunniteltu kaksi vaakunamuotoa. Nämä vaakunat on suunnitellut seuramme jäsen graafinen taiteilija Juha Anttinen. Suomen Heraldinen Seura on hyväksynyt kuvassa 3 olevan version, josta puuttuvat vaakunakilven koristeet. Heraldisen Seuran rekisterissä vaakuna on "Nro 686 Eric Andersinin jälkeläiset r.y.".

Vaakunakuvaus on seuraava: "Sinisellä kilvellä tyviö, jolla taakseen katsova loikkaava saksanhirvi vasemmalla puolellaan neljä lehtipuuta, kaikki hopeaa. Suunnittelija: Juha Anttinen 1995."

Toisessa versiossa joka kuvassa 4 on ns. täydelliseen vaakunaan kuuluvat kypärä, kypäränkoriste, kypäränpeite ja lakipunos. Väritys noudattaa kuvassa 3 olevaa Heraldisen Seuran hyväksymää vaakunakilpeä. Koska tässä vaakunassa on mukana Estlanderin piirroksessa olevat medaljonki ja avoin kypärän silmikko Heraldinen seura ei hyväksynyt kuvan 4 vaakunaversiota omaan rekisteriinsä.

Huolimatta heraldisista virheistä on sukuseuran hallitus hyväksynyt myös tämän koristeellisemman version suvun jäsenten käyttöön: "kunnioituksesta esi-isäämme ja kulunutta kolmeasataa vuotta kohtaan."

Sukuseuralla on myynnissä Juhan suunnittelema vaakuna: Heraldisen Seuran hyväksymä muoto, jossa kuvana on ainoastaan vaakunakilpi, sekä koristeellinen vaakuna, jossa siivet ja kypärän koristeet. Näiden lisäksi on vielä kolmas versio, joka on mustavalkoinen uudelleenpiirretty kantaisä Erikin sinetti.

Vaakunan käytöstä lainaan sukukirjan tekstiä: "Sukuvaakuna on arvokas henkilökohtainen asia. Vaakunan käyttöoikeus kuuluu kaikille suvun mies- ja naispuolisille suvun jäsenille. Käytössä on aina oltava harkintaa. Käyttö käyntikortissa, rintamerkissä, viirissä tai kotiviinin etiketissä ei kuulu hyviin tapoihin. Vaakunalla koristettu kantasormus kuuluu vain aatelisille."

   
Kuva 3: Nro 686 Eric Andersinin jälkeläiset r.y.             Kuva 4