Sukukirjat ja sukututkimus

Ensimmäinen tunnettu sukutaulu Andersinin suvusta on vuodelta 1818. Taulu on laadittu kapteenin leski Lovisa Albertina Elfvengrenin ohjeiden mukaan. Syynä sukulaisuussuhteiden selvittelyyn ovat olleet Elfvengrenin ja Andersinin sukujen keskinäiset avioliitot. Lovisa Albertinan kaksi sisarta ja myös hänen kaksi tytärtään oli naimisissa Andersinien kanssa.

Walter Andersin keräsi 1930-luvulla runsaasti sukututkimusmateriaalia, joka kuitenkin on säilynyt vain hajanaisina muistiinpanoina.

Olavi Anttinen laati eläkepäivinään vankilanjohtaja Karl August Andersinin mies- ja naispuoliset jälkeläiset kattavan selvityksen, josta on 1975 valmistunut käsikirjoitus.

Ensimmäinen laajempi kattava selvitys suvustamme on Robert Estlanderin tutkimus, joka on julkaistu Suomen Sukututkimusseuran vuosikirjassa 1938.

Seuramme perustaja ja monivuotinen puheenjohtaja Hans Andersin kirjoitti yhdessä Erik Anttisen ja Juha Anttisen kanssa selvityksen sukumme alkuperästä ja vaiheista. Hansin tutkimuksien pohjalta löytyi kokonainen "uusi ennen tuntematon" sukuhaara Siili eli Siini Andersinit - Henrik Corneliuksen jälkeläiset. Sukumme on kauan vaikuttanut Kiteellä, Pohjois-Karjalassa ja Itä-Suomessa erilaisina virkamiehinä. Sukumme ei ole ollut missään vaiheessa paikallinen yhteen seutukuntaan asettunut kuten maahan kiinnittyneet talonpoikaissuvut ovat olleet.

Tulevaisuudessa kaivattaisiin Olavi Anttisen tutkimuksen kaltaisia selvityksiä jossa olisi mukana sukuhaaran kaikki jälkeläiset niin mies kuin naispuoliset. Koko suvun osalta tällainen selvitys on liian laaja, mutta tietyn sukuhaaran käsittävänä sellainen uskoni mukaan voitaisiin hyvin toteuttaa. Sukukirjan ensimmäinen painos ilmestyi 2000 ja ajantasaistettu toinen painos 2007. Kirjaa on edelleen saatavana puheenjohtajalta.