Suvun historia - kantaisä Erik

Sukuseura Andersin - Släktföreningen Andersin päätettiin perustaa sukukokouksessa Kiteellä 20.7.1985. Kitee oli suvun kantaisän kruununvouti Erik Andersinin kotipaikka 1720-luvun alusta lähtien. Erik siirtyi Kiteelle Suuren Pohjan sodan jälkeen asuttuaan Käkisalmessa ja osittain Sortavalassa 1693-1710. Karjalan pohjoisen kihlakunnan kruununvoudiksi hänet oli nimitetty 1698. Kruununvoudin tehtävänä oli kerätä kruunulle veroja ja muita maksuja. veronkantoa varten kruununvouti tarkasti maakirjat, huolehti autiotilojen asutuksesta, valvoi kruununtilojen viljelyä ja oli läsnä myös käräjillä.

Erik eli vuosina 1667 - 1740 ja avioitui Käkisalmessa 1694 Gertrud Elisabeth Cornelian kanssa, joka siis on sukumme kantaäiti. Gertrud Elisabeth oli äitinsä puolelta viipurilaista Boisman virkamies- ja kauppiassukua. Boisman suvun juuret johtavat Tallinnaan.

Erikin jälkeläiset siirtyivät vähitellen 1700-luvun kuluessa Kiteeltä itä- ja etelä Suomeen. Erikin neljällä pojalla ja kahdella tyttärellä oli jälkeläisiä. Näistä ainoastaan nuorimman pojan Henrik Corneliuksen jälkeläisiä asui Kiteellä vielä 1900-luvulla.

Varhaisin varma tieto kantaisä Erikistä on vuodelta 1691, jolloin hän toimi Inkerinmaalla Narvan linnoitukseen sijoitetun komppanian kirjurina. Varhaisempi epävarma tieto on musketööri Erich Anderssonista Nyenin (Nevanlinnan) kaupungista. Tätä varhaisemmista elämänvaiheista ei ole tietoja. Hans Andersinin kertoo isänsä Leon välittämästä sukuperimätiedosta, jonka mukaan kantaisä Erik oli kotoisin Nyenin kaupungista. Nyen oli pieni ruotsalainen linnoitettu kaupunki, joka sijaitsi nykyisen Pietarin alueella, paikassa jossa Ohtajoki laskee Nevaan.